Menu

Gastronoom / sommelier (mbo 4)

Naast de basis beroepstypering streeft de Gastronoom/sommelier steeds naar een zo optimaal mogelijke realisatie van doelstellingen binnen de kaders van de bedrijfsformule. Mede op basis van zijn specialistische gastronomische kennis geeft hij passende adviezen met betrekking tot het combineren van dranken en gerechten. Deze specialistische gastronomische kennis houdt hij bij door vakliteratuur te lezen en regelmatig proeverijen en beurzen te bezoeken. Gezien zijn specialistische gastronomische kennis levert de Gastronoom/sommelier ook een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept en het bewaken van de naleving ervan door collega's. Naast het bovenstaande is het ook van belang dat de Gastronoom/Sommelier beschikt over enige coachings- en aansturingsvaardigheden en kan luisteren, om (lerende) medewerkers en het team op de werkvloer optimaal en persoonsgericht te begeleiden.

De opleiding bestaat uit acht periodes van tien weken. Per periode wordt een verplicht (generiek) vak en een beroepsvak aangeboden.

Verplichte vakken zijn o.a.: Nederlands- en Rekenen op 3F niveau en burgerschap.

Het beroepsexamen wordt in de praktijk afgenomen met een Proeve Van Bekwaamheid (PVB).  

Horeca Vakschool Zeeland

"De Koploper"

Stationsplein 21

4461 HP Goes

06 41 00 97 69