Menu

Zelfstandig Werkend Kok (mbo 3)

 De Zelfstandig werkend kok bereidt gerechten en componenten en is daarbij in staat om rekening te houden met specifieke wensen van gasten (zoals bijvoorbeeld diëten). Wanneer hij in de keuken van een instelling werkt wordt er meestal gesproken over gasten, cliënten of patiënten. De Zelfstandig werkend kok voert naast de bovenstaande werkzaamheden een aantal ondersteunende werkzaamheden uit, zoals het beheren van de keukenvoorraad, meedenken over gerechten op de menukaart en het constant verbeteren van de kwaliteit van het werk. Ook voert hij werkzaamheden uit op het gebied van voorraadbeheer en ondersteunende werkzaamheden, zoals het bevorderen van de efficiency en kostenbeheersing. Daarnaast helpt de Zelfstandig werkend kok nieuwe en/of lerende medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Daarin toont hij zijn enthousiasme voor het vak. De Zelfstandig werkend kok maakt zelf een planning voor de uitvoering van deze werkzaamheden en voert deze ook zelfstandig uit. Uiteraard wordt hij vaak bijgestaan door collega's en hulpkrachten. De Zelfstandig werkend kok kan kostenbewust handelen en vertoont commercieel gedrag.

Naast de basisvaardigheden van het beroep kok wordt in deze opleiding specifieke vaardigheden aangeleerd die bij het profiel van de zelfstandig werkend kok horen. Dit profiel is hierboven beschreven.

De opleiding bestaat uit acht periodes van tien weken. Per periode wordt een verplicht (generiek) vak en een beroepsvak aangeboden.

Verplichte vakken zijn o.a.: Nederlands- en Rekenen op 2F niveau en burgerschap.

Het beroepsexamen wordt in de praktijk afgenomen met een Proeve Van Bekwaamheid (PVB). 

Horeca Vakschool Zeeland

"De Koploper"

Stationsplein 21

4461 HP Goes

06 41 00 97 69

                                                                                                                                                                                                       privacyverklaring