Menu

Gespecialiseerd Kok (mbo 4)

De Gespecialiseerd kok werkt in een keuken die in verschillende delen (parties) is opgedeeld. Hij bereidt bijzondere, creatieve of luxe gerechten en denkt na over de samenstelling van de menukaart en voert deze uit. Naast deze creatieve, uitvoerende werkzaamheden, coördineert en organiseert hij de werkzaamheden binnen de verschillende delen van de keuken. Hij bewaakt de kwaliteit van de gemaakte gerechten of onderdelen daarvan en zorgt ervoor dat deze aan de verwachtingen van de gasten voldoen. Ook is hij verantwoordelijk voor het inkopen van ingrediënten en producten en het verwerken daarvan. Hij kan kostenbewust handelen en vertoont commercieel gedrag. Voor het werk van de Gespecialiseerd kok is een commerciële, sociale, operationele beroepshouding en persoonlijke effectiviteit nodig. Tot slot helpt hij ook nieuwe en/of lerende medewerkers en geeft leiding aan de medewerkers binnen zijn afdeling/partie. Hij functioneert op hoog culinair niveau, werkt zo efficiënt mogelijk en bij al zijn taken werkt hij nauw samen met zijn leidinggevende. Context van het beroep De Gespecialiseerd kok is vaak werkzaam in bedrijven in het hogere segment. De formule van het bedrijf is bepalend voor de keukenformule. Vaak zijn de keukens waar hij werkt verdeeld in meerdere parties, zoals de koude en warme keuken en de patisserie. Elke partie heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Voor de uitvoering van de taken en het realiseren van de verantwoordelijkheden beschikt elke partie over een team van medewerkers. De samenstelling en de omvang van het team van een partie zijn afhankelijk van de formule van het bedrijf en die van de keuken, de soort partie en de aard en de hoeveelheid werkzaamheden die er moeten worden uitgevoerd.

Naast de vaardigheden van de zelfstandig werkend kok wordt in deze opleiding de lat nog hoger gelegd. De specifieke eisen worden hierboven beschreven.

De opleiding bestaat uit acht periodes van tien weken. Per periode wordt een verplicht (generiek) vak en een beroepsvak aangeboden.

Verplichte vakken zijn o.a.: Nederlands- en rekenen op 3F niveau, en burgerschap.  

Horeca Vakschool Zeeland

"De Koploper"

Stationsplein 21

4461 HP Goes

06 41 00 97 69

                                                                                                                                                                                                       privacyverklaring